A priorizálás a hatékony munkavégzés egyik alapja

Tudtad, hogy a „prioritás”, „priorizálás” kifejezések először az 1800-as években jelentek meg a nyelvhasználatban? Azóta széles körben használják a különböző életterületeken, ahogyan az üzleti életben, a projektmenedzsmentben és az időmenedzsmentben is. Ha nem tudjuk priorizálni a teendőinket, és gondban vagyunk cégen belül is a feladatok sorrendiségének meghatározásával, nem fogunk tudni sikereket elérni az értékesítésben sem. Remélem, ebben egyetértünk.

A priorizálás teszi ugyanis lehetővé, hogy hatékonyabban kezeljük az időnket és valóban azokra a dolgokra koncentráljunk, amelyek elsőbbséget élveznek egy-egy folyamatban. Vegyük hát sorra a priorizálás ismérveit.

 

Hogyan priorizáljunk?

A priorizálásnak is van egy megelőző lépése, mégpedig a célmeghatározás. A hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen, hogy a célkitűzések világosak, konkrétak és mérhetők legyenek. Az egyértelmű célok segítenek a fókuszált munkavégzésben, az energiáinkat pedig tényleg a céljainkra tudjuk irányítani.

Ezek után állítsunk fel észszerű sorrendet! Nézzük meg tehát a folyamatainkat, hogy mi miből következik, melyek az elsődleges feladataink, azok mennyi időt igényelnek és rendeljük hozzájuk az erőforrásokat is. Összpontosítsunk a legfontosabb feladatokra.

Hogy minden simán menjen, osszuk be az időt is! Az idő beosztása során fontos figyelembe venni a határidőket, a fontossági sorrendet, az előrejelzéseket és visszajelzéseket és természetes azt is, mi mennyi előkészületet igényel. Számolj mindenre inkább több időt, nehogy meglepetés érjen. Nyugodtan legyen erre táblázatod, vagy valamid.

Ügyfélélmény Tervezőnap_frusztráció kezelése_ priorizálás

Miért olyan fontos a priorizálás?

Az értékesítési folyamat során rendkívül fontos a feladatok priorizálása, mivel rengeteg feladatunk van a cégen belül, a saját bizniszünkben, az időnk viszont mindig korlátozott. A feladatok priorizálása viszont lehetővé teszi, hogy hatékonyabban használjuk fel a rendelkezésünkre álló órákat és így eredményesen érjük el értékesítési céljainkat. Mire figyelj tehát?

  • Vevői igények azonosítása: Az értékesítési folyamat elején fontos azonosítani az ügyfelek igényeit és elvárásait. Az igényeknek való megfelelés az elsődleges prioritás, mert az ügyfelek elégedettsége az értékesítési siker kulcsa.
  • Potenciális ügyfelek kiválasztása: Fontos azonosítanunk azokat az ügyfeleket, akik nagyobb valószínűséggel vásárolnak a termékből vagy szolgáltatásból. Az idejük nagy részét tehát azokkal az ügyfelekkel kell töltenünk, akiknek a vásárlási szándéka a legnagyobb.
  • Kapcsolattartás az ügyfelekkel: Tartsuk folyamatosan a kapcsolatot az ügyfelekkel, azaz az értékesítés előtt, alatt és utána is. (Erről itt olvashatsz részletesebben.) Fordítsunk több időt azokra az ügyfelekre, akik már vásároltak tőlünk és akikkel valószínűsíthető, hogy hosszútávú kapcsolatot lehet kialakítani.
  • Új üzleti lehetőségek felkutatása: Az értékesítés során fontos új üzleti lehetőségeket is keresni, és időt szánni azokra az ügyfelekre, akiknek még nem értékesítettünk. Az új, potenciális vevők felkutatása a jövőbeli értékesítési sikereink kulcsa.
  • Ügyfélproblémák megoldása: Alapvető, hogy folyamatosan törekedjünk az ügyfélelégedettségre. Az ügyfélproblémákra való reagálásnak mindenképp prioritást kell élveznie, mivel az elégedett ügyfelek hajlamosak további vásárlásokra, és bennünket is továbbajánlanak majd másoknak.
extra bevétel priorizálás

Tervezd meg a saját kampányod!

Mi szükséges még a hatékony munkavégzéshez?

  1. Alapvető a hatékony kommunikáció. Nem mindegy ugyanis, hogy hogyan kommunikálunk a kollégákkal, ügyfelekkel és a vezetőséggel. Az egyértelmű és hatékony kommunikáció segít a feladatok hatékonyabb elvégzésében és a felesleges hibák elkerülésében.
  2. Rugalmasság: Legyünk képesek alkalmazkodni a változó körülményekhez, és szükség esetén azonnal átállni más feladatokra.
  3. Megfelelő stresszkezelés: A stressz kezelése segít abban, hogy eredményesebb munkát végezzünk és elkerüljük a bosszantó hibákat. Nem biztos, hogy egy csésze nyugtató tea lesz a megoldás.

 

Összességében tehát a hatékony munkavégzéshez a célkitűzések meghatározása, priorizálás, hatékony időbeosztás, hatékony kommunikáció, rugalmasság és hatékony stresszkezelés szükséges. Ezek segítenek abban, hogy eredményesen dolgozzunk, és az elvárt célokat biztosan el is érjük.

Ha segítségre van szükséged, vedd fel velünk a kapcsolatot itt, vagy a Facebook, illetve LinkedIn-oldalunkon keresztül. Egy rövid beszélgetésben megnézzük, hogyan tudunk téged hosszútávon támogatni. Átnézzük az értékesítési folyamatodat, teszteljük az értékesítőidet és segítünk megtalálni a fejlődési pontokat is. Dolgozzunk együtt!

Érdekel a közös munka?

Vedd fel velünk a kapcsolatot, és 1 munkanapon belül visszahívunk. A rövid telefonos beszélgetésnek nincsen díja.  Mesélj a projektedről és mi felvesszük veled a kapcsolatot.

Lépj velünk kapcsolatba